Zilverpoetsdoek alternatieven: Check 4 goedkope doeken

Zijn er zilverpoetsdoek alternatieven? Als je zilver gaat poetsen, dan heb je natuurlijk ook een zilverpoetsdoek nodig om het zilveren voorwerp op te wrijven en weer laten glimmen. Maar een speciale zilverpoetsdoek kost geld. Zijn er geen goedkopere alternatieven? In dit artikel bespreek ik er een aantal.

Voordeel van een speciale zilverpoetsdoek

Het voordeel van een speciale zilverpoetsdoek is dat er in een dergelijke poetsdoek een extra bestanddeel zit. Ze zijn namelijk meestal geïmpregneerd met een middel dat beschermt tegen aanslag. Met zo’n doek maak je het zilver dus niet alleen schoon, maar geef je het ook een beschermend laagje waarmee de zwarte aanslag wordt geweerd. Het grote nadeel is dat zo’n poetsdoek geld kost. Ook kun je deze doeken niet wassen. Als je dat toch doet verdwijnt het middel waarmee het is geïmpregneerd en verliest het zijn werking.

Zilverpoetsdoek alternatieven

Is het echt wel nodig om zo’n speciale geïmpregneerde doek te gebruiken voor het zilver poetsen? Nee hoor, er zijn genoeg andere mogelijkheden. Als alternatief voor de speciale zilverpoetsdoeken, kun je eigenlijk iedere doek gebruiken. Je moet er wel op letten dat het om een zachte en soepele stof gaat. Ook moet de doek schoon zijn, want als er nog viezigheid inzit, dan kan het krassen veroorzaken. Ook moet je ervoor zorgen dat de doek geen stofjes en pluisjes achterlaat op je zilveren voorwerpen.

Zilverpoetsdoek alternatieven
Heel veel zilverpoetsdoeken alternatieven: Bron afbeelding: John Keogh via Flickr

Oude sokken

Voor het schoonmaken van zilver kun je zachte oude sokken gebruiken. Je kunt de sok gebruiken als een handschoen en om je hand heen trekken. Op deze manier kun je overal bijkomen. Het is helemaal niet erg als er een gat in de sok zit. Gooi dus nooit je oude sokken weg.

oude sokken
Nooit je oude sokken weggooien. Ze kunnen nog altijd dienst doen als een poetsdoek. Bron afbeelding: TheKarenD via Flickr

Joggingbroek

Het meest gebruikte alternatief is natuurlijk een oude theedoek. Maar ook een oude joggingbroek of legging is goed geschikt. Dit zijn soepel stoffen waarmee je het zilver weer mooi en glanzend kunt krijgen.

Mircovezeldoek

Naast de hierboven genoemde zilverpoetsdoek, kun je ook met een microvezeldoek het zilver heel goed reinigen. Met zo’n microvezeldoekje kun je eigenlijk van alles schoonmaken. Het heeft een grote vocht en vuilopname en kan vele honderden keren worden gewassen op wel 95 graden Celsius. Een handige tip is om het zilveren voorwerp eerst in te smeren met babybzalf. Hiermee krijg je de oorspronkelijke kleur en glans weer terug. Laat het babyzalf even intrekken en wrijf het daarna op met een microvezeldoek.

micorvezeldoek
Met een microvezeldoek kun je zilver ook prima poetsen. Born afbeelding: Wikipedia

Krijtdoek

Je kunt zilver ook poetsen in een krijtdoek. Zo’n krijtdoek kun je zelf maken. Dompel een oude theedoek een tijdje onder in lauw water waarin een gemalen wit krijt hebt. Twee bekertjes is voldoende. Als het krijt in de theedoek is getrokken, moet je de doek ophangen om te drogen. Voila, je krijtdoek is klaar voor gebruik. Maak het zilver een beetje vochtig met lauw water en wrijf er met de krijtdoek over. Je zult zien dat het zilver je weer tegemoet gaat glimmen.

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie