Zilveren sieraden schoonmaken met soda en aluminiumfolie

Je kunt je zilveren sieraden schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Dit is een erg simpele en goedkope truc die bovendien niet veel tijd kost. Het klinkt gek, maar er zijn ook mensen die dat glimmende zilver helemaal niet mooi vinden. Die willen juist hun zilver zwarten! In dit artikel geven we meer informatie.

Zilveren sieraden schoonmaken

Zilver wordt zwart doordat het een chemische reactie aangaat met waterstofsulfide, vroeger ook wel zwavelwaterstof genoemd. Dat is een heel normaal proces en wordt ook wel aangeduid met de term ‘oxidatie’. Sommige mensen vinden dit lelijk en vinden dat zilver moet blinken. Het is gelukkig mogelijk om deze chemische reactie terug te draaien. De methode die je hiervoor kunt gebruiken is om het zilver onder te dompelen in een badje dat gevuld is met aluminiumfolie en een schep soda of zout.

zilveren sieraden schoonmaken
Zilveren sieraden schoonmaken kan met aluminiumfolie en soda Bron foto: Pxhere

Aluminiumfolie en soda

De truc werkt als volgt. Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic afwasteiltje. Giet er een kan heet water op en strooi er soda of zout op. Even voorzichtig roeren, zodat je geen klontjes meer hebt. Leg je zilveren sieraden erin en zorg dat ze het aluminiumfolie raken. Dat is essentieel, anders werkt het niet. Draai de sieraden na ongeveer een kwartiertje weer om. Laat je sieraden nog een tijdje ondergedompeld staan en haal ze dan uit het zoute water. Daarna moet je de sieraden goed afspelen en drogen met een schone doek. Niet te hard poetsen, want dit leidt tot slijtage en beschadigt het zilver.

aluminiumfolie
Zilver kun je schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Bron foto: Marco Verch via Flickr.

Rotte eieren

Zoals je ruikt, stinkt het behoorlijk. Echt een rotte eieren lucht! Ook zie je dat de zwarte aanslag op het zilver, nu is neergeslagen op de aluminiumfolie. Voordat je met deze truc begint, adviseren we je om de sieraden eerst te ontvetten met schoonmaakmiddel. Het vuil dat op je sieraden zit, belemmert namelijk de werking van deze aluminiumfoliemethode.

Op You Tube vind je tal van filmpjes waarin deze truc in beeld is gebracht. We hebben de drie meest duidelijke video’s hieronder op een rijtje gezet.

Nadeel van de aluminiumfoliemethode

Het nadeel van deze methode, is dat hij niet geschikt is voor verzilverde voorwerpen. Ook voor bewerkte zilveren sieraden, met edelstenen of met verzonken, donkere delen erin die donker moeten blijven, is deze methode niet. Die kunnen mogelijk worden aangetast door het zout of de soda.

Zilver zwart maken

Zilveren sieraden schoonmaken is niet aan iedereen besteed. En dat zilver moet glimmen en super schoon moet zijn, is echt niet voor iedereen een ‘must’. Er zijn mensen die dat lelijk vinden. Zilver moet er voor hen een beetje oud, zwart en doorleefd uitzien. Eigenlijk hoef je hier helemaal niets voor te doen en gebeurt dat vanzelf. Maar daar heb je wel geduld voor nodig! Als je dit proces wilt versnellen, zijn er diverse methodes voor het zwarten van zilver. We bespreken hieronder manieren die je thuis gemakkelijk kan toepassen.

Drie methodes voor het zwarten van zilver

Bij de eerste methode om zilver versneld te laten oxideren maak je gebruik van een gekookt ei. Hak dit eitje in stukjes en stop dat in een plastic zakje. Sopt je zilveren sieraden erbij en hussel de boel door elkaar. Vervolgens sluit je het zakje af zodat er geen extra lucht bi kan komen. Wacht een kwartiertje tot een uurtje en en haal je sieraden eruit. Je zult zien dat de er weer ‘oud’ uitzien Het is wel van belang dat je sieraden zilveren alleen in contact komen met het gestolde eiwit en niet met het eigeel. Het eigeel veroorzaakt namelijk ongelijkmatige oxidering, waardoor je een vlekkerig effect krijgt.

zilver zwarten met een gekookt ei
Je kunt zilver er weer oud en doorleefd laten uitzien met behulp van een gekookt ei. Bron afbeelding: Pixabay.

Bij methode nummer twee om zilver te zwarten maak je gebruik van een zwavellever, ook wel bekend als blitsbeits en kaliumpolysulfideOntvet voordat je begint de sieraden. Vul een afwasteil met heet water. Doe er enkele druppels zwavellever in en doop vervolgens de zilveren sieraad heel eventjes in dit water. Hoe langer je de sieraden in het water  laat liggen, hoe zwarter het zilver wordt. Het stinkt wel… rotte eieren. Op de video hieronder zie je de methode in actie.

Elektrochemisch reinigen

Deze methode klinkt als een eenvoudige huishoud truc, maar in feite gaat het om het elektrochemisch reinigen van zilver. In een informatieblad van het Cultureel Erfgoed over de conservering van zilver, wordt elektrochemisch reinigen als volgt omschreven:

Bij deze methode wordt het zilversulfide door middel van elektronenoverdracht gereduceerd tot zilver en waterstofsulfide. De elektronenoverdracht wordt gegenereerd door het zilveroppervlak aan een spanningsverschil bloot te stellen. Dit kan door gebruik te maken van een metaal dat onedeler is dan zilver, bijvoorbeeld aluminium of door een batterij. Een externe spanningsbron om zilversulfide te reduceren kan alleen verantwoord gebruikt worden door een metaalrestaurator. Wel kan zilveraanslag door een leek gereduceerd worden door het voorwerp met aluminiumfolie te omwikkelen en onder te dompelen in een zoutoplossing.

Het recept voor elektrochemisch reinigen

In het informatieblad van het Cultureel Erfgoed wordt zelfs het recept gegeven voor elektrochemisch reinigen.

De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

  • 1 liter gedestilleerd water
  • 50 gram Na2CO3 (soda) of 50 gram NaHCO3 (zout)
  • een rol aluminiumfolie

Omwikkel het zilveren voorwerp in aluminiumfolie. Los het soda of zout op in het water. Giet de oplossing uit in een plastic wasbak. Plaats het omwikkelde voorwerp in de oplossing. Laat het hier even in liggen. Haal het er weer uit en spel het af.

Zilveren sieraden schoonmaken: nog meer trucs

Je kunt je zilveren sieraden schoonmaken met deze aluminiumfolie en soda truc. Dit is echter niet de enige methode. Er is een groot aantal andere manieren om jouw zilveren sieraden weer te laten blinken. Op dit blog zijn diverse methodes de revue gepasseerd. Zo kun je jouw zilveren sieraden of andere zilveren producten schoonmaken door ze onder te dompelen in een badje met lauw water, waarin je theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout hebt toegevoegd. Ook kun je zilver poetsen met ketchup, met krijt, ammonia en as, met tandpasta én zelfs met zure melk.

Bronnen: Cultureel ErfgoedGoogle ForumWetenschapsforum

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

Plaats een reactie