Zilveren ketting schoonmaken: 3 tips

Wil je een zilveren ketting schoonmaken? Best een klus, want een zilveren ketting, armband, ring en andere zilveren sieraden hebben vaak kleine, moeilijk te bereiken gaatjes en hoekjes. In dit artikel leg ik uit hoe je hoe je dat het beste kunt aanpakken, zonder dat de ketting beschadigt. Ook vertel ik over hoe je kunt voorkomen dat je zilveren ketting überhaubt vies en dof wordt.

Voorkomen dat zilver dof wordt

Het is eigenlijk helemaal niet aan te raden om je zilveren kettingen te poetsen. Zo’n ketting beschadigt snel en het bovendien monnikenwerk is om zo’n fragiel sieraad goed schoon te krijgen. Beter is het om te voorkomen dat je jouw zilveren sieraden gaan oxideren waardoor ze vies en dof worden. In het artikel Waarom wordt zilver zwart en dof? wordt dit fenomeen nader uitgelegd. Je kunt wel een aantal zaken ondernemen om oxidatie zoveel mogelijk te voorkomen, namelijk:

  • Oxideren van je sieraden ontstaat onder andere door parfum, cosmetica en haarspray, wol, latex, rubber, elastiek, eieren en uien. Hier zitten namelijk zwavelhoudende stoffen in en daar reageert zilver op, waardoor het dof en donker wordt. Zorg ervoor dat je zilveren sieraden hier zo min mogelijk mee in aanraking komen.
  • De zuurgraad van je huid is ook van invloed. Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het heeft te maken met je voeding, je alcoholgebruik, maar ook of je veel transpireert en medicijnen gebruikt. Als je koorts hebt en veel transpireert, of verwacht veel te gaan zweten, dan kun je het beste je zilveren sieraden af doen.
  • Voorkom dat je zilveren sieraden in aanraking komen met chloor, zout of ammoniak. Deze zaken zorgen ervoor dat je zilver sneller dof en zwart wordt. Als je gaat zwemmen, je huis gaat schoonmaken, je handen gaat wassen met zeep of als je een duik wilt gaan nemen in de zee, doe dan je zilveren sieraden af.
Make up bevat zwavelhoudende stoffen waardoor je zilveren ketting dof wordt. Bron afbeelding: Pixabay

Zilveren sieraden schoonmaken: een lastige klus

Het schoonmaken van een zilveren ketting is een tijdsintensief klusje. Dat komt omdat een ketting vaak kleine, lastig te bereiken hoekjes en gaatjes bevat. Met een poetsdoekje is wil het ook niet goed lukken. Je poetst al snel te hard, waardoor het sieraad beschadigd en het beschermlaagje eraf poetst.

Zilveren ketting poetsen

Lukt het je niet om je zilveren sieraad schoon te krijgen? Ik heb drie handige trucjes op een rijtje gezet om je zilveren ketting weer te laten glimmen en glanzen

zilveren ketting schoonmaken
Bron afbeelding: Mauro Cateb [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia

#1 Zilveren ketting poetsen met soda en aluminiumfolie

Je kunt je zilveren ketting schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Goedkoop en snel. Leg gewoon een velletje aluminiumfolie op de bodem van een plastic afwasteiltje. Giet er een kan heet water op en strooi er soda of zout op. Leg je zilveren ketting erin en zorg dat de ketting het aluminiumfolie raakt. Haal ze dan uit het zoute water. Daarna moet je de sieraden goed afspelen en drogen met een schone doek. Stinkt wel een beetje. Lees deze hele zilverpoetsmethode nog eens na.

#2 Zilver dompelbad

De tweede methode is om je zilveren ketting in een zilver dompelbad te leggen. Dit is een reinigingsbadje waarmee je het zilver schoon krijgt, zonder het te hoeven poetsen. Leg de ketting in het zilver dompelbad en spoel het daarna af met water Daarna kun je het zilveren voorwerp afdrogen en opwrijven een doek.

#3 Zilver schoonmaken met as

Een supersimpele manier is om je zilveren ketting te poetsen met sigarettenas. Roken is ongezond natuurlijk, maar soms heeft het ook voordelen! Doe wat as op een zachte en droge doek en ga lekker poetsen! Na het poetsen moet je je zilveren sieraad natuurlijk wel afspelen met met lauw, stromend water, anders blijkt het naar een asbak stinken. Heb je geen sigarettenas, dan kan je ook met speciaal krijt gebruiken, zoals Wit kalk – Zilverpoets Blanc de Meudon. Daarna moet je de ketting goed droogwrijven. Je zult zien dat je zilveren ketting weer blinkt als nooit tevoren!

Bronnen: It’s Beautiful, Wiki How

BEKIJK ALLE ZILVERPOETS PRODUCTEN

Plaats een reactie