Zilverdag op 21 mei in Zilverstad Schoonhoven

Op Tweede Pinksterdag is het Zilverdag in Zilverstad Schoonhoven. De historische binnenstad van Schoonhoven is op 21 mei één grote goud- en zilversmid werkplaats. Verspreid over meer dan 140 plekken met paviljoens en stands vind je zilver, zilver en nog eens zilver.

Zilverateliers

Op 21 mei 2018 is de binnenstad van Zilverstad Schoonhoven voor de 34ste keer hét podium voor (inter)nationale goud- en zilversmeden, graveurs, edelsmeden en andere kunstenaars met edelmetalen. De Zilverdag vindt vindt ieder jaar op tweede Pinksterdag plaats.

Deze ambachtslieden en zilverkunstenaars laten je de fijne kneepjes van het vak zien en geven tal van demonstraties. Ook kun je terecht in goud- en zilverateliers van edelsmeden, graveurs, edelsteenspecialisten.

Zilverstad

Schoonhoven wordt ook wel de Zilverstad genoemd. Schoonhoven ligt aan de rivier de Lek en is vooral bekend om zijn zilverindustrie en het werk van ambachtelijke goud- en zilversmeden. Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Ook heeft Schoonhoven een internationaal vermaarde Zilverschool. Ook is in dit stadje het Nederlands Zilvermuseum gevestigd en is in de 18de eeuwse voormalige synagoge, onder de naam Edelambachtshuys, een museum voor Schoonhovens zilverwerk gevestigd. Vanzelfsprekend vinden er tal van zilverevenementen plaats. De Zilverdag is dar een goed voorbeeld van, maar ook de tijdens Nacht van het Zilver worden speciale wandelingen georganiseerd langs de vele zilveratelier die Schoonhoven rijk is.

Zilverdag

Op 21 mei is dé dag! Een absolute must voor de liefhebber van zilver, ambacht en kunst. Lekker shoppen , maar ook kun je aan diverse activiteiten deelnemen. Traditioneel is er de ‘Draadsmeedwedstrijd’ waarbij het publiek wordt uitgedaagd om een zo lang mogelijke zilverdraad te smeden. Sinds enkele jaren is er de ‘Trouwringenroute’, welke geïnteresseerd publiek langs presentaties van trouwringen en trouwsieraden leidt.

zilverdag

Allereerste Zilverdag in 1985

De eerste Zilverdag werd gehouden op 27 mei 1985, die toen nog de Schoonhovense Zilvermarkt werd genoemd. Toen was het een bescheiden markt en nu is deze dag uitgegroeid tot een mega evenement waarbij zo’n 150 deelnemers hun werk en vaardigheden tonen aan circa 25.000 bezoekers.

Bekijk hieronder een impressie van de Zilverdag in 2017.

Waar en wanneer?

De 34ste editie van Zilverdag vindt op tweede Pinksterdag op 21 mei plaats in de binnenstad van Schoonhoven plaats. Je bent die dag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom. Meer informatie vind je op de website van Nationale Zilverdag.

Bronnen: Federatie Goud en Zilver, Wikipedia

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

1 gedachte over “Zilverdag op 21 mei in Zilverstad Schoonhoven”

Plaats een reactie