Zilver schoonmaken met krijt, ammonia en as

Glimmend zilver is een lust voor het oog. Maar soms wordt zilver lelijk en wordt het dof en zwart. Dan moet je zilver schoonmaken en flink gaan poetsen! Er is een aantal methoden om zilver te reinigen en te laten glanzen. In dit artikel hebben we drie bijzondere manieren op een rijtje gezet.

zilver schoonmaken
Zilver schoonmaken kan met ammonia, as en krijt. Bron foto: Pxhere.

Zilver schoonmaken met krijt, as en ammonia

Zilver wordt na loop van tijd dof en zwart. Dat is een normaal chemisch proces dat oxidatie wordt genoemd. De chemische reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide. Dit is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Als zilver in aanraking komt met dit gas, wordt er een zwarte laagje op het zilveren product gevormd. Dit zwarte laagje kun je op diverse manieren verwijderen. Je kunt hiervoor as, ammonia en krijt gebruiken.

Zilver reinigen met krijt

Je kunt zilver schoonmaken met krijt. Het beste kun je geprecipiteerd krijt of champagne krijt kopen. Dat is het  is de fijnste variant van krijt. Dit krijt is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen of in de Zilverpoets Shop, waar het verkrijgbaar is onder de naam Wit kalk – Zilverpoets Blanc de Meudon. Je kunt ook een gewoon schoolkrijtje heel fijn stampen. Het werkt eenvoudig. Maak een dun papje van water, krijt en een paar druppels vloeibare zeep. Het papje moet de dikte hebben van yoghurt. Doop in dit papje een zachte doek en wrijf je zilveren sieraden weer glimmend en schoon. Na afloop moet je het zilveren voorwerp afspoelen onder lauw, stromend water en daarna even afdrogen met droge doek. Dit is een behoorlijk tijdsintensieve methode, maar het grote voordeel is dat het zilver een stuk minder snel slijt!

zilver schoonmaken
Wist je dat je zilver kunt schoonmaken met krijt? Bron foto With Associates via Flickr.

Zilverpoetsen met ammonia en water

Een tweede manier om zilver schoon te maken is met behulp van ammonia en water.Deze methode is met name geschikt voor zilveren sieraden of oude zilveren munten. Vul een kopje met warm water en doe daar een klein scheutje ammonia en bij. Leg je zilver in dit kopje. Ammonia is een goede ontvetter en alle viezigheidjes, zoals zeep-,  parfumresten en huidvet, worden losgeweekt. Dompel je sieraden zo’n 10 minuten in dit brouwseltje. Daarna dien je het af te spoelen met warm water, te drogen met schone doek.

Zilver schoonmaken met as

Een derde supergoedkope manier om zilver schoon te maken is het gebruik van as. Je kunt hiervoor fijne as, bijvoorbeeld sigarettenas voor gebruiken, maar ook as van verbrand papier werkt prima Doe wat van deze as op een zachte, droge doek en poets daarmee het zilveren product schoon. Ook kun je een tandenborstel gebruiken om te poetsen. Daarna moet je het zilver wel even naspoelen met lauw, stromend water en daarna droogwrijven.

Op de video zie hoe deze methode in zijn werk gaat.

Er is een aantal bijzondere manieren om zilver schoon te maken. Wist je bijvoorbeeld dat je zilver kunt poetsen met ketchup?

Bronnen: De Huishoud Coach, MetaalrestauratorWikihow

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

Plaats een reactie