Zilver poetsen met koperpoets. Kan dat wel?

Kun je zilver poetsen met koperpoets? Zilver is een ander metaal dan koper, maar is het mogelijk om zilver met koperpoets schoon te maken? Is dat niet schadelijk voor het zilver. In dit artikel vind je het antwoord.

Geen zilverpoets in huis!

Hoe vaak komt het niet voor dat je je op het punt staat om je zilveren kandelaar of bestek schoon te maken, maar dat je helemaal geen zilverpoets in huis hebt. Gelukkig heb je wel nog wat koperpoets in je keukenkastje staan. Koper, zilver… wat maakt het uit. Koperpoets moet toch ook een prima middeltje zijn om die zilveren kandelaar weer schoon mee te krijgen en weer als nieuw te laten glimmen!

Zilver poetsen met koperpoets
Koperpoets gebruik je voor koperen voorwerpen. Kun je het ook voor zilver gebruiken? Bron afbeelding: Pixabay

Koperpoets en zilverpoets

In principe kun je ook koperpoets gebruiken om zilver mee te reinigen. Koperpoets is net zoals zilverpoets een polijstmiddel. En ook kan koper net als zilver oxideren. Bij koper ontstaat dan een groen laagje en bij zilver ontstaat er een doffe en zwarte aanslag. Koperpoets en zilverpoets lijken ook een beetje op elkaar en bevatten voor een groot deel dezelfde stoffen. Maar de meeste soorten koperpoets bevatten ammonia en ethanol. Dit is een stuk scherper en agressiever dan zilverpoets. En eigenlijk reageert koperpoets wat heftiger op zilver. Daarbij komt ook nog dat zilver wat zachter is dan koper.

Zilver poetsen met koperpoets

Hecht je niet al te veel waarde aan je zilveren kandelaar, dan kun je met een gerust hart koperpoets gebruiken. Is het een duur erfstuk van een dierbare?  Behandel het dan met zilverpoets en wrijf het schoon met een echte poetsdoek. Hou er sowieso rekening meer dat je door het poetsen niet alleen het zwarte doffe oxidatielaagje van het voorwerp verwijdert, maar dat je vaak ook het oorspronkelijke zilver een beetje weg schuurt.

zilveren kandelaar
Hoe poets je deze zilveren kandelaars? Bron afbeelding: Didriks via Flickr

Alternatieven voor zilverpoets

En wil je geen zilverpoets gebruiken, dan vind je op deze website nog een groot aantal alternatieve methoden voor het schoonmaken van zilver. Wat dacht je van zilverpoetsen met krijt of as, of met ketchup of met tandpasta.

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

Plaats een reactie