Zilver poetsen met ketchup. Laat zilver weer blinken!

Zilver poetsen met ketchup. Het klinkt bizar, maar het werkt echt! Zilver is een prachtig materiaal, maar na loop van tijd wordt het dof en verkleurt het. Er zijn verschillende manieren om zilver weer te laten glanzen en lekker blinkend te krijgen. Dat kan met ketchup. Ja je leest het goed …. met ketchup!

zilver poetsen met ketchup
Ketchup als zilverpoets! Bron foto:  Bobek [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Zilver poetsen met ketchup: het recept

Je kunt zilver eenvoudig schoonmaken met ketchup. Dat werkt als volgt. Neem een bakje en doe daar een lekkere scheut ketchup. Het zilveren voorwerp leg je in dat bakje. Dat zilveren item moet lekker ondergedompeld zijn in de tomatensaus. Laat het geheel zo’n 10 minuten staan. Daarna moet je het voorwerp afspoelen met water en met een borsteltje, bijvoorbeeld een tandenborstel oppoetsen, zodat je ook de moeilijke randjes en ribbeltjes kunt schoonmaken. Daarna kun je het item lekker droogmaken met een zachte doek. Je zult het zien… Het zilveren voorwerp glimt weer als nooit tevoren!

We hebben twee filmpjes gevonden die de ketchup truc in beeld brengen. Bekijk ze hieronder.

Ketchup als zilverpoets: hoe werkt dat precies?

Hoe komt het dat je met ketchup zilver kunt schoonmaken en is dit niet slecht voor het materiaal? Het antwoord is simpel. Ketchup is gemaakt van tomaten en tomaten bevatten natuurlijke zuren en die zuren zorgen ervoor dat de dofheid verdwijnt. Om het wat ingewikkelder te zeggen: Door de PH-waarde van de tomatensaus kan het heel gemakkelijk koolstof afbreken. Koolstof is de boosdoener en veroorzaakt de doffe vlekken op het zilverwerk. Door de zure tomatensaus komt de koolstof los en is het daarna gemakkelijk te verwijderen.

ketchup als koperpoets
Zilver schoonmaken met Ketchup? Het kan echt! Bron foto: Mike Mozart via Flickr.

Is ketchup slecht voor zilver?

Op de vraag of ketchup het zilver beschadigt, kunnen we kort zijn. Nee, ketchup beschadigt het zilver niet en veroorzaakt geen krassen of vlekken. Maar je moet wel opletten. Als je het zilveren voorwerp te lang in de ketchup laat liggen. De zuren in de tomatensaus kunnen het zilver namelijk  aantasten. Als je het zilver maximaal een half uurtje in de ketchup laat liggen, is er niks aan de hand.

Koper poetsen

Overigens kun je niet alleen zilver poetsen met ketchup. Je kunt dit trucje ook uithalen met koperen voorwerpen. Ook die kun je weer lekker laten glanzen met de ketchup behandeling. Ter illustratie hebben we een filmpje geplaatst.

Geen zin in zilver poetsen?

Heb je geen zin om zilver te poetsen, dan kun je ervoor zorgen dat je dat zo min mogelijk hoeft te doen. Gewoon door te voorkomen dat het dof en donker wordt. Zo moet je zilver en rubber (bijvoorbeeld een elastiekje) van elkaar weghouden. Doe bijvoorbeeld geen elastiekje rond de zilveren lepeltjes. Wat je beter kunt doen is om bij je zilver een krijtje neer te leggen. Dit voorkomt de doffe aanslag op het zilver omdat krijt het vocht absorbeert. Een andere truc is je zilver dat je niet zo vaak draagt of gebruikt in een stuk aluminiumfolie op te bergen. Dat zorgt ervoor dat het niet zo snel dof wordt.

Er zijn nog veel meer manier om zilver weer schoon te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat babyzalf, tandpasta en zure melk een prima alternatief zijn voor zilverpoets?

Bronnen: Plezier in de keukenTante KaatTips en Weetjes

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

Plaats een reactie