Waarom wordt zilver zwart en dof?

Waarom wordt zilver zwart en dof? Zilver is toch een edelmetaal! Is het dan wel echt zilver? Zilver wordt na loop van tijd dof en zwart. Daar is niets geks aan. Dit verschijnsel heet oxideren en oxidatie is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor het zilver. Oxidatie komt echt bij al het zilver voor. Ook bij zilveren producten die gemaakt zijn van het eerste gehalte zilver (925) kunnen oxideren.

Waarom wordt zilver zwart en dof?

Oxidatie is een chemische reactie, waardoor zilver dof of zwart wordt. Deze reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (dat is zwavel en dit ruikt naar de geur van rotte eieren). Waterstofsulfide is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie en wordt een zwarte laagje op het zilveren product gevormd.

Dit zwarte laagje kun je het best vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer. Zwavel is dus de belangrijkste oorzaak voor de oxidatie van zilveren producten. Materialen waar veel zwavel in voorkomt zijn wol, elastiek, rubber, latex, sommige parfums, uien en eieren. Maar ook de natuurlijke oliën op je huid zorgen ervoor dat je zilveren sieraden, zilver bestek en andere zilveren producten dof worden. Voorkom dus contact tussen zilveren producten en materialen waar veel zwavel in voor komt.

Waarom wordt zilver zwart en dof?
De zwarte laag op deze taartschep en -mes noemen we sulfide. Bron afbeelding: Necessary Evil (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons

Zilver reageert op je huid

Zoals gezegd kunnen ook de stoffen op je huid reageren met zilver. Iedere huid is anders en daardoor heeft iedere huid weer een ander effect op zilver. Als je huid een hogere zuurgraad heeft, zullen je zilveren sieraden ook eerder oxideren. Die zuurgraad kan afhangen van wat je hebt gegeten, of je alcohol hebt gedronken en of je medicijnen slikt. Maar ook bij het transpireren, komen er stoffen vrij zoals ammonia die de zuurgraad van de huid verhogen en daardoor sterker reageren op zilveren sieraden. De mate en de snelheid waarin je sieraden zwart worden,heeft ook met het klimaat te maken. Bij bepaalde weersomstandigheden, of als je in een gebied woont met een hoge luchtvochtigheid, dan is de kans groot dat zilveren producten sneller zwart en dof worden.

Geen echt zilver

Oxidatie komt bij al het zilver voor. Ook bij zilveren producten die gemaakt zijn van het eerste gehalte zilver (925) kunnen oxideren. Sommige mensen denken dat wanneer zilver oxideert, het geen echt zilver is. Zilveren producten van het eerste gehalte zouden namelijk niet zwart en dof kunnen worden. Maar dat is echt een fabeltje. Al het zilver kan gaan oxideren! Het zwart worden van zilveren producten en sieraden is juist een teken dat het om echt zilver gaat. Andere (edel)metalen oxideren namelijk anders.

Eerste gehalte en tweede gehalte zilver

Puur zilver is te zacht om te verwerken. Om het wat stevigheid te geven, wordt er altijd een legering toegevoegd om er zilveren producten zoals sieraden of bestek van te maken. Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel eerste gehalte zilver genoemd. In Engelstalige landen noemt met dit sterling zilver. Bij dit eerste gehalte zilver wordt er meestal koper toegevoegd. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal.

De gehalten van zilveren voorwerpen die in Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000, 835/1000 (tweede gehalte zilver) en 800/1000.

Bronnen: Wetenschap InfonuWikipedia

 

Zilveren sieraden minder snel zwart

Met name zilveren sieraden, dus zilveren producten die je dicht op je huid draagt, kunnen behoorlijk snel zwart worden. Hoe kun je dit nu het beste voorkomen en jouw zilveren sieraden beschermen tegen de invloed van jouw huid? We hebben enkele suggesties op een rijtje gezet.

  • Als je heftig transpireert, bijvoorbeeld omdat je ziek bent en koorts hebt, of als je verwacht veel te gaan zweten, omdat je flink wil gaan sporten, dan kun je het beste je zilveren sieraden af doen.
  • Als je gaat zwemmen, je huis gaat schoonmaken, je handen gaat wassen met zeep of als je een duik wilt gaan nemen in de zee, doe dan al je zilveren sieraden af. Hierin zit namelijk zout, chloor of ammoniak en dat zorgt ervoor dat je zilveren sieraden sneller zwart worden.
  • Zorg dat uw zilveren sieraden niet, of zo min mogelijk, in contact komen met materialen waar veel zwavel in zit, zoals elastiek, wol, rubber uiten of eieren. Ook in make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten zitten deze zwavelhoudende stoffen. Doe je zilveren sieraden pas om of aan als je bent opgemaakt, de hairspray al een tijdje in je haar zit en de parfum el enkele minuten geleden is aangebracht. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met deze producten en blijven je sieraden een stuk langer stralen.
zilveren sieraden
Glimmende zilveren sieraden. Bron foto: Marco Verch via Flickr

Waarom wordt zilver zwart en dof?

Op de vraag ‘Waarom wordt zilver zwart en dof? weten we nu het antwoord. Dat komt namelijk door een chemische reactie die oxidatie heet. Zilver oxideert doordat het in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt. Deze chemische reactie veroorzaakt een zwarte laagje op het zilveren product. Dat is helemaal niet erg. Het zwarte laagje kun je eenvoudig verwijderen. Zo kun je je zilveren sieraden die zwart zijn geworden, het beste afdoen en ze een nachtje onderdompelen in een glas met heet water en een beetje zout. Wikkel je sieraad in een dun laagje aluminiumfolie en leg ze in dit glas! Haal je sieraden ‘s ochtends weer uit het folie en wrijf ze even droog en poets ze met een droge doek op. Je zult zien dat ze weer schoon en glimmend worden. Op dit blog hebben we overigens nog veel meer handige trucs en tips verzameld om zilveren producten weer snel en gemakkelijk schoon te maken en ze weer lekker te laten glimmen.

Bronnen: Mostert Juweliers, TosecZilveren sieraden

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

1 gedachte over “Waarom wordt zilver zwart en dof?”

  1. Tijdens fitness hou ik mijn bedelarmbandje altijd om. Vroeger toen ik nog niet naar de fitness ging, werd het niet zo snel zwart. Dat komt dus door het zweten…. Ik doe het voortaan maar af.
    Chanella

    Beantwoorden

Plaats een reactie