Krassen op zilver verwijderen: Hoe doe je dat?

Hoe kun je krassen op zilver verwijderen? Een zilveren sieraad, zilver bestek, een zilveren kandelaar of een ander zilveren voorwerp kan je niet krasvrij houden. Maar zo erg zijn krassen en niet en meestal kunnen krassen en kleine deukjes verwijderd worden.

Zilveren gebruiksvoorwerpen

De meeste zilveren voorwerpen zijn om te gebruiken of te dragen. Op een zilveren munt of zilveren ring bijvoorbeeld zie je nogal eens een kras. Dat komt omdat een ring rond de vinger draait. En als je een deurklink vastpakt kan dat al leiden tot een kras.

Krassen op zilver verwijderen: waarom eigenlijk?

De eerste kras valt vaak het meest op, maar na een tijdje volgen er meer en krijgt je ring of ander zilveren voorwerp. Kleine krasjes kun je het best laten zitten, die zijn vaak amper zichtbaar en bovendien zorgen ze voor een uniek uiterlijk. Door het zilver te gebruiken of het zilveren sieraad te dragen komt juist tot leven. De kleur wordt dieper en rijker. Wel is het aan te raden om het zilver op te poetsen met zilverpoets en een speciale geïmpregneerde poetsdoek.

Krassen op zilver verwijderen
Zilveren ring met krassen. Bron afbeelding Pxfuel

Zilver polijsten

Een diepe kras in het zilver, kan natuurlijk wel storend zijn. Je kunt zo’n kun je zelf niet verwijderen. Dat opnieuw gepolijst of gematteerd moeten worden door de juwelier of edelsmid. Dit moet je niet al te vaak doen, want bij het polijsten of matteren wordt er een laagje zilver van het sieraad verwijderd. Dave Wilson laat in onderstaande video zien hoe dat in zijn werk gaat.

Zilver coaten: rhodineren

Om krassen te voorkomen, kunnen zilveren sieraden worden gecoat met een hard, transparant laagje rhodium. Zo’n harde laag kan veel beter tegen krassen en zorgt ervoor dat krassen niet zo snel zichtbaar worden. Naast het feit dat het zilver krasbestendiger wordt, voorkomt het bovendien het dof worden van zilver (ook wel oxidatie genoemd). Dit zilver coaten heet ook wel rhodineren. Het gaat om een heel dun laagje. Soms is het minder dan 0.1 micron, oftewel minder dan een duizendste millimeter. Het aanbrengen van rhodium wordt meestal mechanisch gedaan. Overigens slijt het laagje rhodium er na een tijdje ook weer af en dan zie je dat er krassen op zilveren sieraad komen en dat het voorwerp gaat verkleuren.

Rhodineren is in onderstaande video uitgelegd.

Gerhodineerd sieraad schoonmaken

Een gerhodineerd sieraad schoonmaken, kun je het beste met heet water doen. Vanwege de chemicaliën is het niet verstandig om schoonmaakmiddelen met alcohol of zilverpoets te gebruiken, want dan verdwijnt de coating namelijk zeer snel. Na de schoonmaaksessie met water, kun je het zilveren sieraad voorzichtig poetsen en laten drogen.

Krassen op zilver verwijderen: drie manieren

Er zijn dus drie manieren om om te gaan gaan met krasjes in zilver. Allereerst kun je er voor kiezen om de kras te laten zitten en het voorwerp regelmatig te poetsen. In dit blog vind je verschillende manier voor het schoonmaken van zilver. Diepe krassen kun je verwijderen door ze te laten polijsten. En de laatste en derde manier is om het zilver te voorzien van een coating. Dat wordt ook wel rhodineren genoemd.

Bronnen: Mama Kado, Mostert Juweliers, Wiki How

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie