Wat is 925 zilver? En wat is sterling zilver?

925 zilver is een term om het zilvergehalte in een voorwerp aan te geven. Maar wat betekent 925 zilver nu precies? En bestaan er ook andere soorten zilver? In dit artikel wordt het uitgelegd.

Puur zilver

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver of fine silver genoemd. Dit materiaal is veel te zacht en veel te buigzaam Bovendien beschadigt het nogal makkelijk. Het is dus eigenlijk ongeschikt om er voorwerpen zoals sieraden of bestek van te maken. Dit pure zilver wordt gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Dit mengsel wordt ook wel een legering genoemd. Overigens is puur zilver nooit helemaal puur zilver. Er zit altijd wel een andere materiaal tussen. Daarom wordt bij puur zilver altijd gesproken van 999 zilver.

925 zilver

Puur zilver is dus veel te buigzaam en te zacht. Daarom worden andere metalen aan toegevoegd zodat het beter bestand is tegen krassen en schade. Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal, vaak messing). Door de toevoeging van koper is het mogelijk om het materiaal te vormen en te krommen, zonder dat verbuigt. Handig bij ronde oorbellen, armbanden of andere juwelen. Ieder product heeft een 925 zilver keurmerk om de kwaliteit hiervan aan te duiden. Bijna overal ter wereld wordt 925 zilver als standaard genomen om zilveren sieraden  van te maken. Er is wel een aantal uitzonderingen. Zo werkt men in Peru het liefst met 950 zilver, omdat dit zo’n mooie witte glans heeft. Bovendien is hard genoeg om er zilveren sieraden van te maken.

925 zilver
Zilveren sieraden met het 925 zilver keurmerk. Bron afbeelding: Chatsam [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Sterling zilver

Sterling zilver is hetzelfde als 925 zilver. De term ‘sterling’ is afkomstig van het oud-Engelse steorling en betekent ‘met een kleine ster’. In Normandië werden vroegen zilveren munten voorzien van een ster. Ook het Franse woord ‘esterlin’, wat ‘hard’ betekent zou te maken hebben met de term sterling zilver.

Op de video wordt hieronder nog eens uitgelegd wat sterling zilver oftewel 925 zilver is.

835 zilver

Het tweede gehalte zilver bestaat uit 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Dit zilver wordt ook wel zilver van het tweede gehalte genoemd. Deze zilverlegering is harder dan 925 zilver, het is goedkoper en het oxideert sneller en wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het 835 keurmerk. Op de video hieronder zie je zo’n keurmerk in beeld.

800 zilver

Het derde gehalte zilver bestaat uit een legering van 80% puur zilver en 20% koper. Dit zilver wordt meestal  toegepast voor gebruiksvoorwerpen waar een hardere zilverlegering voor noodzakelijk is. Dit type zilver beschikt over een 800 keurmerk.

Wil je meer weten over zilver? Lees dan alle berichten in de categorie zilver weetjes!

Bronnen: Lovy, LucardiWikipedia

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP
 

Plaats een reactie