Zilveren sieraden bewaren: Lees de tips!

Hoe moet je zilveren sieraden bewaren? Wat is de beste methode om jouw zilveren juwelen zo goed mogelijk op te bergen, zodat ze in goede conditie blijven en niet verkleuren? In dit artikel sommen we een aantal handigheidjes op.

Zilver bewaren

De belangrijkste tip is om je zilveren sieraden die je niet draagt, te bewaren in het originele doosje. De kans op beschadigingen is dan het kleinst. Als je namelijk al je sieraden in los in een la of juwelendoosje opbergt, kunnen ze beschadigen, krassen en in de knoop raken. Als je ze apart opbergt is dat gevaar er veel minder. Heb je het originele sieradendoosje niet meer, dan kun je ze ook veilig opbergen in een luchtdichte verpakking, zoals een afgesloten zakje met een sluitstrip. Hoe minder je zilveren sieraad tijdens het bewaren in aanraking komt met de lucht, hoe beter!

zilver bewaren
Bron foto: Jackie Tsang via Unsplash

Zilveren sieraden bewaren

Zilver verkleurt en wordt na loop van tijd dof. Met name juwelen en sieraden, dus zilveren producten die je dicht op je huid draagt, kunnen behoorlijk snel zwart worden. Iedere huid is anders en daardoor heeft iedere huid weer een ander effect op zilver. Als je huid een hogere zuurgraad heeft, zullen je zilveren sieraden ook eerder zwart en dof worden. Dat noemen we oxidatie. Het wordt veroorzaakt door een chemische reactie. Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt vindt die chemische reactie plaats en veroorzaakt een zwarte laagje op het zilver. Dat is geen ramp, want dat laagje kun je er ook weer afhalen.

Oxidatieproces tegengaan

Probeer het oxidatieproces zoveel mogelijk proberen tegen te gaan. Als je je sieraden in een vochtige ruimte zoals de badkamer, bewaart, verloopt dit oxidatieproces sneller en worden je sieraden snelle dof. Bewaar je zilver niet in de badkamer of in een andere vochtige omgeving. Je slaapkamer is een veel betere plek.

Draag je je sieraden niet? Dan kun je ze het beste bewaren in het originele doosje .

Zilver Poetsen

Concluderend kunnen we dus zeggen dat je je zilveren sieraden het beste apart kunt bewaren in een luchtdichte verpakking en in een droge ruimte. De kans dat je zilver ketting of oorbellen dof en zwart worden en beschadigd raken is dan het kleinst. Mochten ze sieraden toch oxideren, dan kun je je zilver schoonmaken met de aluminiumfolie en soda. Ook kun je zilver reinigen door je sieraden onder te dompelen in een badje met lauw water, waarin je theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout hebt toegevoegd. Een andere bijzondere met methode is om zilver te poetsen met ketchup, met krijt, ammonia en as, met tandpasta én zelfs met zure melk.

Bronnen: Faqt, Wiki How

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie