Zilver reinigen: 3 bijzondere manieren!

Zilver reinigen met zilverpoets en een poetsdoek is gemakkelijk! Maar je hebt niet altijd zilverpoets in de kast staan en bovendien kost dat middeltje geld en is het niet al te mileuvriendelijk Soms heb je allerlei producten in huis waarmee je zilverbestek of zilversieraden schoon kunt maken. Spullen die je gewoon in de kast hebt staan, maar waarvan je niet wist dat deze kunnen dienen als alternatief voor zilverpoets.

We hebben drie dagelijks producten op een rijtje gezet waarmee je zilver weer blinkend schoon kunt krijgen en weer kunt laten glimmen. Budget- en milieuvriendelijk!

Zilver laten glanzen met babyzalf

Om zilver te poetsen heb je lang niet altijd zilverpoets nodig. Zilver reinigen en laten glanzen kan ook met babyzalf. Smeer het zilveren object in met babyzalf. Laat de babyzalf een half uurtje intrekken en poets daarna het zilveren voorwerp op met een zachte doek. Je zult zien dat het zilver weer de oorspronkelijke kleur en de glans heeft!

babyzalf
Babyzalf is een prima alternatief voor zilverpoets. Bron afbeelding: Alf van Beem (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons

Zilver reinigen met tandpasta

Een tweede alternatief voor zilverpoets is tandpasta. Met een oude tandenborstel met en een beetje tandpasta krijg je zilver weer super schoon. Doe een beetje tandpasta op een tandenborstel en borstel hiermee voorzichtig over het zilveren object. Tandpasta zorgt ervoor dat de doffe zwarte aanslag verdwijnt. Spoel het zilver schoon met water wrijf het zilver op met een droge doek.

zilver poetsen met tandpasta
Zilver schoonmaken kan met tandpasta. Bron foto: Pixabay

Op de video hieronder kun een korte demonstratie zien van hoe je zilver poetst met tandpasta

Zilver poetsen met zure melk

Heb je een pak melk in de koelkast staan dat over datum is? Wordt de melk al een beetje zuur? Normaal zou je die melk onmiddellijk door de gootsteen spoelen. Wacht hier even mee….. met zure melk kun je namelijk heel goed zilver schoonmaken. Leg het zilver in een bakje met zure melk en laat het ten minste een half uurtje tot wel een paar uur in weken. Haal het zilver eruit en spoel het daarna goed schoon. Poets het vervolgens met een droge doek weer glimmend.

zilver reinigen
Zilver reinigen met zure melk. Het kan echt!

Op dit blog lees je meer over het schoonmaken van zilver. Wist je bijvoorbeeld dat je zilver ook kunt schoonmaken met ketchup

Bronnen: Libelle, Oma weet raad, Oude Wijsheden

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie