Kan zilver tegen water en kan het roesten?

Kan zilver tegen water? Gaat het dan niet roesten? Kan je je zilveren ketting gewoon om houden tijdens het douchen? En als je nu wilt gaan zwemmen in de zee. Is dat niet slecht voor het zilver? In dit artikel gaan we in op de vraag of zilver tegen water kan.

Gaat zilver roesten?

Nee zilver is een edelmetaal en kan niet roesten en juist om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt. IJzer is geen edelmetaal en kan wel roesten. Zilver kan dus niet roesten, maar wel dof en zwart worden. Dat heet oxidatie. Dit is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor het zilver. Oxidatie komt niet door water, maar ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide. Dit is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie en wordt een zwarte laagje op het zilveren product gevormd.

Kan zilver tegen water
Kan zilver tegen water? In dit artikel lees je het! Bron afbeelding: Pixabay

Zilver onder de douche

Zilver kan tegen water. Dit betekent dat je dus gewoon je zilveren sieraden om kunt houden tijdens het douchen. Je moet die sieraden wel even goed afdrogen na de douchebeurt. Waar zilver veel minder goed tegen kan is zeep, shampoo en douchegel. Dat tast het zilver juist wel weer aan. En omdat je meestal deze middelen meestal gebruikt onder de douche, is het toch raadzaam om je zilveren sieraden af te doen tijdens het douchen.

zilver onder de douche
Lekker onder de douche. Beter is dan om wel je zilveren sieraden af te doen! Bron afbeelding: Maxpixel

Zilver in het zwembad

In de meest zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet zo goed tegen. Ook wellness-, kruidenbaden  en bubbelbaden kunnen ervoor zorgen dat je zilveren sieraden gaan verkleuren. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en het wordt dus sneller zwart en dof.

zilver in het zwembad
Deze meneer heeft zijn zilveren ketting nog om. Kan hij beter afdoen! Bron afbeelding: Pixabay

Zilver in zee

Zout water is niet zo goed voor je zilveren sieraden. Als je zilveren sieraad in contact komt met zout water kan het sneller dof en zwart worden. Ook tast het zoute zeewater de gesoldeerde onderdelen aan, waardoor steentjes of iets dergelijks sneller los komen te zitten loslaten. Overigens is zonnebrandmiddel en bodylotion ook niet zo goed voor je zilver en zorgt het ervoor dat het verkleurd.

Kan zilver tegen water?

In principe kan zilver tegen water. Het is een edelmetaal en gaat dus niet, zoals ijzer, roesten. Maar onder de douche gebruiken we zee en shampoo, in zwembaden zit chloor en zee water bevat zout. Deze zaken zorgen ervoor dat zilver gaat oxideren. Het is dus aan te raden om je zilveren sieraden af te doen als je gaat douchen of zwemmen, dan verkleurd het lang niet zo snel. Mocht dat wel gebeuren, dan vind je op deze site heel veel tips voor het schoonmaken van zilver. Zilver poetsen met ketchup, of met tandpasta… Op Zilverpoetsen.nl lees je het allemaal!

Bronnen: Jewel Site,  PR Matters, Wikipedia

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie