Kan zilver roesten?

Zo af en toe ontvang ik een mailtje met de vraag of zilver kan roesten. Ik heb al eerder een artikel gewijd aan dit onderwerp, maar in dit bericht ga ik nog een keer in op de vraag ‘Kan zilver roesten?’.

Roest

Om de vraag te beantwoorden, moet je natuurlijk eerst weten wat er met roest wordt bedoeld. We kennen het allemaal wel, dat roodbruine uitslag op ijzer. Het ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxidatie genoemd, maar eigenlijk heeft roesten alleen betrekking op ijzer. Om het nog ingewikkelder te maken: oxidatie wordt ook wel corrosie genoemd.

kan zilver roesten?
Een verroeste ijzeren scheepsketting. Bron afbeelding: Pixabay

Niet blij met roest

Vaak zijn we niet zo blij met het roesten van ijzer, want dit tast het ijzer aan. Het wordt zwakker, gaat schilferen en brokkelt af. Als ijzer gaat roesten wordt het dus minder sterkte en veel minder duurzaam. Ook koper kan oxideren. Het wordt dan groen. Hierdoor kunnen er problemen met elektronica en elektrische apparatuur ontstaan.

roest
Een roestige moer. Bron afbeelding: Pxhere.

Bekijk ook de korte video hieronder waarin in een proefje wordt wordt uitgelegd waar ijzer roest.

Zilver kan niet roesten

Alleen ijzer kan dus roesten. Zilver niet. Zilver kan wel weer oxideren en het wordt dan dof en zwart worden. Dat heet oxidatie. Dit is niet zoals roest, schadelijk voor het zilver. Bij zilver ontstaat oxidatie doordat het in aanraking komt met waterstofsulfide. Dit gas komt overal in de lucht voor. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie en wordt een zwarte laagje op het zilveren product gevormd.

Edelmetaal

Zilver is een edelmetaal. Dit is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie. Het blijft er mooi uitzien. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt. Andere edelmetalen zijn goud en platina. Het antwoord op de vraag ‘Kan zilver roesten? is dus Nee! Het kan alleen dof en zwart worden. Maar dat is geen ramp. Je kunt zilver schoonmaken. Er zijn heel veel middeltjes. Zo kun je zilver poetsen met ketchup, of met tandpasta… Op Zilverpoetsen.nl lees je het allemaal!

Lees ook het artikel Kan zilver tegen water en kan het roesten?

Bronnen: Tosec, Wikipedia

BEZOEK DE ZILVERPOETS SHOP

Plaats een reactie